Jacob Willer Tryde

Fra design af et produkt til design af en forretning

Thursday 26 Apr 18

Fakta om lampen

En af Alexiou & Trydes opfindelser er en LED lampe, hvor lampens traditionelle funktioner er ændret, således at lampens skærm er blevet til et kølelegeme der giver LED'erne en lav drift temperatur. Lampens er dermed opdateret til LED-formatet, hvor kølefunktionen er en del af designets æstetiske helhed. Det vil sige, at ”blomsten” i lampen er selve kølelegemet. Man bevarer altså den traditionelle ikoniske lampeform, men ændrer dens funktion. Udvikling af lampens køling, tilbage i 2009 - satte også designduoen på sporet af andre former for køling, som jo er en fast del af megen dagligdags elektronik. Lampen kan ses her i DTU Business' kantine.

Fakta om Jacob Willer Tryde og virksomheden

Jacob Willer Tryde er en del af designduoen Alexiou & Tryde®. Alexandra Alexiou og Jacob Willer Tryde arbejder på konsulentbasis ud fra design- og teknologivirksomheden Alexiou & Tryde ApS, som også har intern udvikling og patentering af teknologi og desuden er specialiseret i design til additiv produktion i metal (3D print). Jacob Willer Tryde. MA, industriel design. Executive MBA, Management of Technology og tech-begejstret. Makkeren er Alexandra Alexiou - også MA, produktdesign og keramiker. Hun planter idé-frø og er mester i æstetik.
43-årige Jacob Willer Tryde er oprindeligt uddannet Industriel Designer fra Danmarks Designskole. Efter seks år på designskolen, fandt han ud af, at viden om design og produktion ikke var nok, hvis han skulle have sine produkter og opfindelser ud i verden. Han skulle også kunne designe en forretning, og derfor valgte han at læse en Executive MBA i Management of Technology på DTU Business. Det har han ikke fortrudt.

En ting er at designe et produkt. Noget andet er at designe en forretning. Hvis man som entreprenør har ambitioner om at få sine produkter ud i verden, er Jacob Willer Tryde ikke i tvivl om, at det forretningsmæssige er mindst lige så vigtigt som den gode idé.

"Det er ikke altid den bedste idé, der kommer på markedet. Vi har set mange eksempler på gode idéer, der ikke når ud over skrivebordskanten fordi der mangler indsigt i virksomheders processer. Som for eksempel at identificere den rette kontakt i en organisation med et produkt, der matcher virksomhedens strategi. Om hvordan produktet skal generere den rette værdi for kunden, og dermed skabe omsætning. MBA'ens viden har peget på, hvad vi kunne have grebet bedre an førhen og vigtigere endnu: Givet værdifuld viden om hvordan vi fremover skal navigere", siger Jacob Tryde, der siden designskolen har udviklet sine ideer i konsulentvirksomheden Alexiou & Tryde, hvor Alexandra Alexiou har været hans faste og uundværlige makker.

At skabe en bæredygtig forretning er vigtigt

Jacob Tryde fortæller ærligt om hvordan nogle af deres idéer og produkter aldrig kom på markedet, men i stedet snublede i jura, organisationsændringer og uheldig timing.

”Designskolen forsynede mig med en række kreative og analytiske værktøjer, der fokuserede på at løse problemer eller forbedre eksisterende løsninger og produkter. Eksempelvis ved at forsimple, involvere ny teknologi og bryde med konventioner. Da vi undervejs har kørt forsknings- og udviklingsprojekter med blandt andre Teknologisk Institut, DTU fotonik, DTU mekanik, støttet af ElForsk, EUDP og Innovationsfonden, var det nærliggende at bruge DTU's MBA uddannelse som platform til at få skabt stærke bæredygtige forretningsplaner for vores patenterede teknologier", fortæller Jakob Tryde.

Med DTU’s Executive MBA fik den designbegavede teknologi-specialist dermed endnu et sprog: forretningssproget.

”Jeg har altid været virkelig teknologibegejstret og vild med alle mulige tekniske elementer kombineret med design. Derfor er jeg også ret vild med biler – og jeg har også en halv automekaniker uddannelse. Men jeg kunne ikke se mig selv som en fuldtidsreparatør af naboens bil – og jeg valgte derfor i sin tid at gå designvejen via Danmarks Designskole”, fortæller Jacob Tryde, der som en del af designduoen Alexiou & Tryde®, arbejder på konsulentbasis, har intern udvikling og patentering af teknologi og desuden er specialiseret i design til metal Additive Manufacture (3D print).

Og især 3D print i metal skaber rum for helt nye muligheder indenfor design og formgivning, fortæller Jacob:

”3D print i metal tillader nye former og geometrier, fordi man ikke skal tage hensyn til fræseværktøjer, slipvinkler i støbeforme og alle mulige andre ting – og når de begrænsninger forsvinder, åbner der sig en hel ny verden. Med det paradigmeskift bliver vi i stand til at gøre produkter og løsninger lettere, stærkere, mere komplicerede, mere customised og på mange måder mere effektive”.

MBA som rullende konsulentbistand

Jacob Tryde blev færdig på MBA'en for 2 år siden, men allerede undervejs i MBA forløbet fik han gavn af uddannelsen.

”Vi så, at pengene løb meget hurtigt ud af kassen, når man involverede fagfolk og konsulenter. Derfor besluttede vi at bruge MBA'en som rullende konsulentbistand for vores virksomhed. Det var meget billigere for os at betale de kr. 350.000 for mit MBA-forløb end at købe løbende ekstern hjælp. Og efter jeg har taget MBA'en kan vi selv varetage flere af opgaverne, samtidigt med at jeg er blevet langt bedre klædt på til at bruge de rigtige konsulenter når det behøves. Når konsulent-taxameteret kører, er jeg skarp på, HVAD vi skal have for de timer og penge. Det er i bund og grund historien om, at du godt kan give en mand en fisk, så han kan blive mæt, men at det er meget bedre at give ham en fiskestang, så han selv kan fange sig nogle fisk”, siger Jacob Tryde.

Når Jacob Tryde ser tilbage på sine uddannelser og jobvalg, så er han ikke i tvivl om, at han har lært noget vigtigt alle steder.

”Nøglen til livets puslespil fik jeg dels på designskolen med udviklinger og opfindelser, som gav mig begejstring for at skabe og opfinde - og gav mig rum til at styrke det. MBA'en gav mig overblik og lærte mig bevidsthed om vejen til målet, så jeg kunne træffe bedre valg på et oplyst grundlag, fordi jeg nu kendte hvert et tandhjul i både design og forretning. MBA'en lærte mig at se på forretningen som en teknologi: Der er mange elementer der skal passe sammen for at få det til at virke. Der skal kun mangle et led for at det ikke fungerer”, smiler Jacob Tryde.

Lige nu arbejder designduoen Alexiou & Tryde® mest med 3D printet køleteknik samt lamper og LED-lys. En af teknologierne er 3D køling, som benytter de nye geometriske friheder fra additiv produktion til at optimere form og derved funktionen af kølelegemer. Denne teknologi er udsprunget af arbejde og erfaring med køling af LED'er udført af det Alexiou & Tryde-ejede AT Lighting ApS. Denne virksomhed er dedikeret til teknisk udvikling, design og patentering af LED lyskilder og lamper. Og selvom Jacob Tryde og hans makker, Alexandra Alexiou, har mange jern i ilden, så er det ikke målet at blive rig.

”Jeg drømmer ikke om at eje en ø. Mit mål er at opnå frihed til at dyrke det, som jeg synes er spændende. At kunne fortsætte med at arbejde med det der begejstrer mig, tage på dejlige ferier med familien og skrue lidt på en gammel sportsvogn fra tid til anden. Den største luksus i livet er frihed. Jeg har prøvet at været presset på tid, og min investering i uddannelsen som MBA’en gjorde, at jeg er blevet bedre til at prioritere og kan arbejde for at få den frihed, som jeg drømmer om”, siger Jacob.

Fakta om DTU’s Executive MBA

  • DTU’s Executive MBA, også kaldet Master in Management of Technology, er Nordens førende MBA inden for innovation, værdiskabelse og personlig ledelse.

  • Uddannelsen tager 21 måneder. Undervisningen foregår på DTU Business i Lyngby hver anden fredag og lørdag.

  • Forløbet inkluderer to internationale studieture, bl.a. et intensivt studieophold på UC Berkeley i Californien.

  • Uddannelsen er akkrediteret af AMBA. Akkrediteringen understreger programmets høje kvalitet og de fordele, det giver deltagerne og deres virksomheder.

  • Adgangskrav: bachelor el. tilsvarende samt min. 3 års erhvervserfaring som leder.

  • Pris: 380.000 kr. betalt over fire semestre.

  • Ny rangliste viser, at DTU er blandt de mest innovative universiteter i verden.

  • Læs mere her.

News and filters

Get updated on news that match your filter.
https://www.executive.dtu.dk/cel/news/Nyhed?id=%7BC02C420E-628F-48FE-85FA-5228DEDE2293%7D
19 JANUARY 2021